Infrasugárzó fűtési rendszerek. Az elektromos fűtés előnyei. Sötétsugárzó termékek. Teraszfűtés

InfraFűtés

A legveszélyesebb munkahelyek

2021. október 20. - pr marketing

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a legveszélyesebb munkahelyeket, ahol bizonyos esetekben még a munkavédelmi előírások maximális betartása sem mindig segít.

munkaruhazat-vedoeszkozok

Cikkünkben a legveszélyesebb munkahelyekről ejtünk szót. Többek között szó lesz arról, hogy miért is olyan veszélyesek és, hogy  miket is tehetünk annak érdekében, hogy biztonságban tartsuk magunkat ha ilyen körökben dolgozunk.

Ipari alpinista

Az ipari alpinista egy olyan szakember, aki általában statikus hegymászó kötélen lógva vagy ülőpadban ülve dolgozik például:

 • antennákon
 • olajfúró tornyokon
 • épületeken
 • nagy méretű gépeken, darukon

Az alpinisták dolgozhatnak még bármi egyéb, más módszerekkel nehezen hozzáférhető helyeken. Segítségükkel könnyen megoldható a:

 • reklámfestés
 • vakolás
 • kültéri festés
 • javítások

Tovább

Mire használhatóak fel az ipari ragasztók?

Az alábbi cikkben többek között azzal is foglalkozunk részletesebben, hogy mire használhatók fel az ipari ragasztók és milyen tulajdonságaik vannak ezeknek.

szerszamvaros ipari ragasztok

Az ingatlan felújítások, szerelési munkák és barkácsolások során olykor előfordulhat, hogy ipari ragasztóra lesz szükségünk a stabilabb rögzítés érdekében. Ezen a téren számos ragasztótípus közül választhatunk, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük mire is használhatók fel az ipari ragasztók.

Folyékony ragasztók

A ragasztók terén hagyományos megoldásnak tekinthetők a folyékony ragasztók. Ezek a két felület közé felvitt folyékony ragasztók, fizikai változás vagy kémiai reakció során szilárd halmazállapotú anyaggá alakulnak, amelyek így a két ragasztott anyagot egyben tartják. A folyékony ragasztók számos formában elérhetők, így biztosítva a gyártóknak, hogy ügyfeleiknek a különböző igényeknek és előírásoknak megfelelő folyékony ragasztóanyagokat kínáljanak.

Kétkomponensű ragasztóanyagok

A kétkomponensű ragasztóanyagokban egy A komponenst egy B komponenssel keverik, hogy azok kémiai reakcióval létrehozzák a végső kötést. Ez a típus rendkívül jó rögzítést tesz lehetővé számos felület esetében.

Egykomponensű ragasztóanyagok

Az egykomponensű ragasztóanyagok egyetlen komponensből állnak, amely kémiai reakcióba lép a ragasztandó felülettel, leggyakrabban akkor, ha a ragasztóanyagot hő- vagy fényhatásnak vagy nedvességnek teszik ki. A kötés akkor jön létre, ha a ragasztóanyag lehűlt és megkeményedett. A hagyományos ragasztók, döntően ebbe a kategóriába tartoznak. Vásárláskor azonban érdemes ellenőrizni, hogy melyik ragasztó típust melyik anyaghoz kívánjuk rögzíteni.

Olvadékragasztók

Az olvadékragasztókat kevesen ismerik, hiszen szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, de olvadt formában kell őket felvinni. Amikor a ragasztóanyag visszahűl szobahőmérsékletűre, újra szilárd halmazállapotú lesz, és kötést hoz létre.

Reaktív poliuretán ragasztók (PUR)

A reaktív olvadékragasztók különleges ragasztóanyagok, amelyek mind az olvadékragasztók, mind pedig a reaktív egykomponensű ragasztóanyagok tulajdonságaival rendelkeznek. A jól ismert PUR habok tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak, amiket rendkívül széles körben felhasználhatnak, mint például tetőszereléskor, nyílászáró cserekor, fürdő felújításkor is.

Oldószeres és vizes bázisú ragasztóanyagok

Az oldószeres és vizes bázisú ragasztóanyagokban folyékony hordozót (oldószert vagy vizet) használnak a ragasztóanyag ragasztandó felületre való felviteléhez. A hordozó elpárolog, a ragasztóanyag pedig a felületen marad.

Tovább

Az infrapanel-fűtés előnyei

infrafutes-infrapanel-elonyei.jpgAz infrafűtés vélemények az infrapanel előnyei és az elektromos fűtés költségmegtakarítása tekintetében nem mindig mérvadóak. A a fűtési számla a villanyáram ára miatt magas lehet éa a valós áramfogyasztás gyakran eltér a várttól. mégis vannak az infrafűtésnek vitathatatka előnyei. Ez a cikk pontokba szedte:

Az infrapaneles fűtés előnyei

 1. Infra hősugárzó minden olyan helyre beszerelhető, ahol adott az elektromos áram.
 2. A többi elektromos fűtési rendszerhez képest (villanykályha, elektromos olajkályha) sokkal nagyobb hőteljesítményt ad az elfogyasztott áram mennyiségéhez képest (95-98 %-os energiahasznosítás)
 3. A rezsicsökkentés ellenére a gáz ára egyre csak emelkedik, ezért az infrafűtés havi költsége ugyan nem alacsony, de viszonylag stabil és jól tervezhető
 4. Hosszútávon az infratermékek éves üzemeltetési költsége lényegesen kevesebb (a jól tervezett és kivitelezett rendszereké mindenképpen), mintha szénnel, fával, gázkazánnal, távfűtéssel vagy gázkonvektorral fűtenénk lakásunkat.
 5. Az infra sötétsugárzók és az infravörös sugárzás hőhatására épülő más fűtőpanelek nem áramoltatják körbe-körbe a levegőt, nem keverik fel a port, ennek kedvező az egészségtani hatása.
 6. Az infrapanel működése nem jár melléktermékekkel (füst, korom, hamu, széndioxid).
 7. Az infrafűtés előnye, hogy zajtalan, minimális a helyigénye.
 8. Nem szükséges semmiféle egyéb kiegészítés (csövek, szellőzőnyílás, kémény, gázballon, hamutálca).
 9. Az infrapanel előnye, hogy lambériás manzárd szobában, faházakban (azaz éghető anyagra szerelve) is biztonságos.
 10. Évtizedekben mérhetően hosszú élettartamú, mert a fűtőpanel nem tartalmaz izzószálat, benne grafitmassza vezeti az éramot, az melegszik.
 11. Szakmai velémények szerint a paneles infrafűtés előnyei közé tartozik, hogy optimális hőeloszlást és energiafelhasználást biztosít, ezért állítható be a kedvező fogyasztás.
 12. Digitális, vezeték nélküli infra távirányítóval és termosztáttal lakrészenként szabályozható a hőmérséklet.
 13. Beüzemelés után további karbantartást és anyagi ráfordítást nem igénnyel otthonunkban.

Az infrafűtés 13+1 előnye:

A dolog lényege, hogy az infrasugaras fűtési rendszer csak ott és csak akkor fűt, ahol és amikor kell, és a hőhullámok közvetlen hatásának magasabb érzeti hőmérsékletet teremt otthonunkban.

Mikatermikus infrasugárzók, sötétsugárzók

 Infrafűtés, kerámia sötétsugárzók - infrasugárzó szériák -

Mikatermikus melegítők: felépítésük, működési elvük

mikotermikus kerámia infrasugarzóAz elektromos fűtés felveti a gazdaságos energiafelhasználás problémáját, amellyel az élet szinte minden területén nap mint nap találkozunk. Ha ma nem teszünk semmit az energia- és a hőpazarlás csökkentése érdekében, holnap a fosszilis energiatartalékok kimerülésével kell szembesülnünk. A modern tudomány az energiahatékony okos eszközök kidolgozását tekinti legfontosabb feladatának. Ezek egyike az infravörös sugárzás elvén működő mikatermikus (mikanit = csillámtartalmú villamos szigetelőanyag) hősugárzó melegítőkészülékek. 

Néhány szó a mikatermikus melegítőkészülékekről

A mikotermikus fűtőtest infravörös hőhullámokat kibocsátó villamos berendezés. A készülék melegítő eleme egy többrétegű konstrukció, amelyben minden réteg egy meghatározott feladatot lát el. Az egyik réteg a hőhullámok szigetelésére, a másik az összegyűjtésére, a harmadik pedig azok visszaverésére szolgál.

Az infrasugárzó készülék létrejöttét az űrtechnológiai eredmények gyakorlati hasznosításának köszönheti. Külső megjelenésében egy hagyományos melegítőkészülékre emlékeztet.

Az infrasugárzó főbb részei:

 • fűtőelem – csillámlemezkék
 • szigetelő, amely a túlmelegedést akadályozza meg (ez legtöbbször bazaltból készül);
 • a készülék fém váza;
 • fém védőrács, amelyen keresztülhaladnak az infravörös sugarak;
 • tartóláb görgőkkel;
 • kezelőpanel;
 • hőmérséklet szabályozó gomb.

mikotermikus infrasugarzóA melegítőkészülék központi részei a micathermic technológiával készült mikanit fűtőelemek. Az innovatív fűtési technológia lényege, hogy a fém fűtőelemekre rétegesen csillámlemezeket hordanak fel. A csillám hőálló anyag, nagyon jó elektromos szigetelő és hővezető. A fűtőelem rövid idő alatt eléri a kívánt hőmérsékletet. A csillám szintetikus előállításának köszönhetően növekszik az infravörös sugarak hullámhossza, és ezzel párhuzamosan csökken az emisszió intenzitása.

A csillámrétegek izolálják a fűtőelemet a többi alkatrésztől, ugyanakkor hatékonyan közvetítik a hőt.

A készülékek fő jellemzői a gazdaságosság mellett a magas energiahatékonyság. A hagyományos melegítőkészülékekhez képest egyharmaddal kevesebb a villamosenergia-fogyasztásuk. A hatásfokuk 90 százalékos.

Tovább

Hogyan működik az infrafűtés?

A láthatatlan fény nyomában

infrafutes-elve.jpgLakásunkban, házunkban az infrafűtés többféle módon valósítható meg. Kialakítható padlófűtés, sötétsugárzó használatával falfűtés (képünkön), bevethető a mennyezeti hősugárzás vagy mobil, mozgatható eszközökkel is biztosíthatjuk az otthon melegét. Fő melegforrásként és kiegészítő fűtésként egyaránt használhatjuk, mivel a sötétsugárzóknak és infrapaneleknek igen sokrétű a felhasználási területe, és korszerű biztonsági felszereltségüknek köszönhetően így még nedves helyen, fürdőszobában is alkalmazhatók. De nézzük, milyen fizikai elveken alapszik az infrafűtés.

Milyen elven alapul az infrasugaras fűtés?

A láthatatlan fény felfedezése

Az infrasugárzást, más néven hősugárzást vagy infravörös sugárzást William Herschel (1738 - 1822) német-angol tudós és zeneszerző, csillagász, az Uránusz bolygó felfedezője, ahogy a tankönyvekben áll: minden idők egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza.fedezte fel még 1799-ben, mégpedig a napfény fizikai tanulmányozása közben. de véletlenül. Azt feltételezte ugyanis a polihisztor tudós, hogy a hőt, amit érzékelünk, közvetlenül a napfény hordozza magában. Vagyis csak ott és csak akkor tapasztalható hőhatás, ahol fény is van. A kísérleteivel meg akarta tudni, hogy a napfény spektrumában melyik színösszetevő közvetít nagyobb hőt. Egyesével megmérte a skála egyes színtartományait. Meglepve tapasztalta, hogy a hőmérséklet egyenletesen emelkedett, ahogy a lila színtől a vörös felé haladt. Kíváncsiságától vezérelve a vörös alatti sötét tartományban is elvégezte a hőmérést, bár azt feltételezte, hogy ott lesz a legalacsonyabb a hőmérséklet, mivel ott nincs fény. Meglepetésére azonban a műszer itt mérte a legnagyobb hőintenzitást. Így a hipotézise, hogy a hőt a látható fény sugarai továbbítják a Naptól a Földre, egy pillanat alatt megdőlt, be kellett lárnia, a valódi hőközvetítő a vörös alatti tartományban található, és emberi szem számára láthatatlan. A latin infra - "alatt" kifejezést használva ennek színtartománynak az infravörös nevet adta - ma is így használjuk.

Bár a felfedezés csak 221 évvel ezelőtt történt, de maga a vele járó jelenség régóta ismert az ember számára. A Nap hőhullámai révén juttatja el a Földre éltető energiáját, sugarai áthatolnak a kozmosz ürességén és, majd az atmoszférán és felmelegíti környezetünket. Hogy ezt a felmelegítést mesterségesen is el lehet érni, ahhoz sok kutatásra és kísérletre volt szükség. Több évtizedes tudományos munka áll a mögött, hogy otthonunkban működhessen az infrafűtés, így helyettesítve a napsugárzás összes jótékony hőhatását, amelynek lényege, hogy

az elektromos árammal felmelegített tárgyak környezetükbe sugározzák a "láthatatlan fényt", így a környező tárgyak felmelegednek.

Tovább

Mi a termográfia (thermographia)?

Hőtérképes ultra-termográfia

thermographia.jpgRengeteg kérdés merült fel a vizsgálatok során, azzal kapcsolatban, hogy mi is ez a hőtérkép potosan. Itt egy pár információ, hogy hogy működik a Szomatoinfra vizsgálat, hogy mióta alkalmazzák a hőtérképezést és hogy miért is olyan remek vizsgálati módszer ez:

Az Amerikai Egyesült Államok 1939-ben kezdett foglalkozni a hadiiparban az infravörös technikával, azzal a céllal hogy éjszakai harcászati feladatokat is végrehajthassanak. Az első polgári alkalmazásra szolgáló termográfiai berendezés csak később, a 60-as években jelent meg, nem kis pánikot keltve egyes orvosi körökben.

A termográfia alkalmazási területei szinte felsorolhatatlan: karbantartás, hibakeresés, villamosság, gépészet, egészségügy, mezőgazdaság, valamint technológiák felügyelése ellenőrzése és a kutatás.

Az orvosi termográfiás vizsgálat hosszúhullámú infrakamera alkalmazásával történik, mely a test felszínéről érkező hősugárzást méri, majd elektromos jelekké alakitja. A számadatokhoz mesterséges színskálákat rendel, és grafikus képként jeleníti meg azokat.

A tárgyak, anyagok, szövetek, tehát az élő emberi bőr is energiát bocsát ki elektromágneses sugárzás formájában. A sugárzás mennyisége és hullámhossza a testfelület hőmérsékletétől és emissziós képességétől függ.

A jelenlegi orvosi hőkamera rendkívül finom felbontású, néhány század Celsius-foknyi eltérést is érzékel. Ilyen módon finom átmenetekkel vagy éles kontrasztokkal vizuálisan megjeleníti a bőrfelszín hőmérsékleti viszonyait, a dinamikusan változó életfolyamatokat, alkalmas a pszichés pánikzavarok és viselkedészavarok biológiai velejáróinak felderítésére

A korszerű vizsgálat egyik legfőbb előnye, hogy nem invaziv jellegű, vagyis semmilyen adalék anyagot nem kell bevinni a szervezetbe. Teljesen ártalmatlan, szemben a röntgen, CT, MR diagnosztikával. Ebből következik, hogy nem terheli a vizsgált személyt semmilyen módon, vagyis gyermekeknél, várandós anyáknál vagy akár pacemakert viselő pánikbetegeknél is alkalmazható.

Gyors képfelvételt biztosít, akár éppen zajló folyamatokat is képes rögzíteni.

Amiről a gyógyszergyárak nem szívesen beszélnek

Ez a tanulmány csak és kizárólag abból a célból jött létre, hogy egyszerű tények alapján bemutassam, miképpen fordulhat elő, hogy egy Európa-szerte elfogadott és széles körben alkalmazott terápiát még mindig az ismeretlenség és a szkepticizmus övez Magyarországon az orvostársadalom részéről, habár több mint százezer ember használja otthonában napi rendszerességgel.

szomatoinfra.jpgÍzelítő a tanulmányból:

Rendkívül nagy igény támadt a thermokamerás vizsgálatokra, hiszen az említett otthoni terápiás kezelések eredményességét kiválóan lehetett ezzel kontrollálni. Az elmúlt tíz évben több mint 12.000 beteget vizsgáltam meg ezzel a módszerrel országszerte, és azt tapasztaltam, hogy főleg az érszűkületes betegeknél, a cukorbetegeknél és a magas vérnyomásban szenvedőknél nagyon jelentős gyógyszercsökkentést lehet elérni a terápiával, nem egy esetben a teljes gyógyszeres kezelést is abba lehet hagyni.

A vizsgált betegek 90%-ánál jelentős javulás mutatkozott, és ez azért nagyon nagy eredmény, mert ezek a betegek elhagyhatták a gyógyszereik többségét (mint pánikbetegségben szenvedők az antidepresszánsokat), hiszen ezek minden esetben komoly kockázatokat is hordoztak magukban a mellékhatásaik miatt.

Szomatoinfra vizsgálat

A szomatoinfra fejlesztői szerint a test-hőenergia vizsgálata révén képes az emberi szervezetben zajló olyan kóros elváltozások felismerésére, melyek a vizsgálat időpontjában esetleg még más módszerrel nem láthatóak. A fellelhető információk jelentős része vagy a szomatoinfra üzemeltetőitől vagy fejlesztőitől származnak, független szakértői vélemények nem fellehetőek.

Létezik egy olyan elektromágneses sugárzási tartomány, amelyben az ember szakadatlanul sugároz, állandóan jelen van, jól lehet mérni, értékelni: ez az infravörös sugárzás. A fizika és az orvostudomány előretörésével szinte egy időben a XVII-XVIII. században felismerték az élő szervezet hőmérsékleti és élettani összefüggéseit. Kimutatták, hogy a hőmérséklet emelkedésére a szervezetben felgyorsulnak az élettani folyamatok, míg csökkenésére relatív inaktivitást mutatnak. Ez a kapcsolat fordítottan is igaz, magas anyagcseréjű szövetek és életfolyamatok hőt adnak le, míg az exoterm folyamatok hőelvonással járnak. Az élet minden folyamatában energia felhasználás és forgalom zajlik. Az energiaforgalom mindenkori mellékterméke a hő, annak felszabadulása vagy elvonása.

A Head zóna és a szomatoinfra kapcsolata

somatoinfra-infrarontgen.jpgMeghatározott bőrterület, amely érzékenysége vagy fájdalma jellemző bizonyos belső szervi megbetegedésre.

Mechanikai, hő és szövetkárosító ingerek nagyrészt a 31 pár hátsó kötél gyökér érzőrostjai közvetítésével érik el a gerincvelőt. (Kivétel az agyidegek által beidegzett arc, valamint a fej területén lévő, és az agyidegek által ellátott izomzat és zsigerek.) A bőr és a zsigeri eredetű érzőrostok aktivitása összetalálkozik egyes gerincvelői neuronokon. Ez adja az alapját annak, hogy bizonyos zsigeri fájdalmak gyakran különböző bőrterületre vetülnek. A bal vállba és felkarba sugárzó fájdalom pl. gyakran a szívizom rossz vérellátásának kísérő jelensége. Az így összekapcsolt bőr- és zsigeri területeket Head-zónáknak hívjuk, a zsigerek bántalmait jelző bőrre vetülő fájdalmat pedig kisugárzó fájdalomnak nevezzük. A Head-zónák területe a viscero-cutan reflexív efferens idegeinek beidegzési területével egyenlő. A viscero-cutan reflexíven a zsigerekből jövő afferens érző neuronokat, a gerincvelőben található átkapcsoló interneuronokat és az efferens vegetatív neuronokat értjük. (lásd előző blog bejegyzésünk ábráját)

Az utóbbiak a testfalban és a végtagokban érnek véget, ahol simaizmokat és mirigyeket idegeznek be. Aktiválódásukkor az érfalak  és a szőrszálak simaizomzata összehúzódik és a verejtékmirigyek működése serkentődik. Ezek a reakciók részben láthatók szabad szemmel is ha nagyfokú az inger pl. sápadtság, kipirulás, részben pedig mérhetők. A verejtékezés mérésére használhatunk papírcsíkot.

A bőr ereinek tágasságát feltérképezhetjük egy például infrakamera segítségével. Tágabb véredények több hőt tudnak leadni, ezáltal azon a területen megnő a testfelszínről lelökődő infra fotonok intenzitása. (dr Pozsár Melinda)

Szomatoinfra készülék

somatoinfra-keszulek.jpgA szomatoinfra készülék, konkrét hőmérsékleti érték helyett relatív, infra foton energia differenciákat mér több ezres nagyságrendű számok segítségével.

A testtípusok eltéréséből adódó hibákat egy gyors szomatotipizálással (alkati besorolással) küszöböljük ki, mely megadja, hogy milyen infra tartományban lesz a legjobban értékelhető a kép és milyen élettani folyamatokat kell természetesnek tekintenünk. Ez alatt a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer alkatfüggő tónusát értjük. Jó példa erre az a tény, hogy ektomorf (=aszténiás) típusú emberben a szimpatikus idegrendszer dominál, mely vazokonstrikcióval jár, ezáltal hőleadásuk csökken, míg endomorfnál (piknikus) fordítottan zajlik, a paraszimpatikus dominál és hőleadásuk nő a kapillárisok dilatáltabb volta miatt. Ezek az eltérések a pszichés státuszra is hatással vannak közismerten, és jellegzetes képet mutathatnak.

A másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, az az, hogy a szervezeten belüli kórfolyamatok nemcsak kontakt-energiaátadás formájában adhatnak értékes jelet, hanem az idegrendszernek is jelentős szerepe van azáltal, hogy a viscerocutan reflexen (melyek szintén az autonóm idegrendszer részét képezik) alapuló Head-zónák jól ábrázolódnak, mélyben zajló folyamatokra hívhatják fel a figyelmet. Ilyen mechanizmussal figyelhető meg az összes fajta kivetülő fájdalom, dermatóma és autonóm diszfunkció is. A Head-zónák már a fájdalom megjelenése előtt jelentkeznek. (dr Pozsár Melinda)

A szomatoinfra

szomatoinfra-sugarzas.jpgA testek infrasugárzása

A szomatoinfra vizsgálat

Fizikai és technológiai háttér

Infravörös képalkotás mint gyógyászati eljárás.

Minden test, amely hőenergiával rendelkezik, sugárzik. Adott egy olyan elektromágneses sugárzási tartomány, melyben az emberi test - mint fizikai objektum - szakadatlanul sugárzik, hőenergiát közöl környezetével, ez a sugárzás állandóan jelen van, jól lehet észlelni mérni, értékelni ezt az infravörös sugárzást. A fizika és a medicina fejlődése szinte egyszerre jutott arra a pontra a 17. században, hogy felismerték az élő szervezet hőmérsékleti és élettani összefüggéseit. Kimutatták, hogy a hőmérséklet emelkedésére a szervezetben felgyorsulnak az élettani folyamatok, míg csökkenésére relatív inaktivitást mutatnak. A láz élénkít, a fagy lebénít. Ez a kapcsolat fordítottan is igaz, magas anyagcseréjű szövetek és életfolyamatok hőt adnak le, míg exotherm folyamatok hőelvonással járnak.

A szomatoinfra módszer alapja az a fizikai törvényszerűség, hogy

minden test, melynek hőmérséklete nagyobb, mint az abszolút nulla fok, magából elektromágneses hullámokat bocsát ki.

A jelenséget hőmérsékleti sugárzásnak is nevezik, amelyet ha megvizsgálunk, azt tapasztaljuk, hogy ezen elektromágneses sugárzás legnagyobb része az infravörös tartományba esik. Ezért az infravörös sugárzást hősugárzásnak is szokták nevezni.

Az infravörös képalkotás a szervezet metabolizmusáról ad információt. Mindebből következik, hogy a többi technika kiegészítőjeként illeszkedik majd bele a diagnosztikus vizsgálatok sorába, nem pedig azok helyettesítőjeként. Ezen technika diagnózis illetve differenciáldiagnózis felállítására egyelőre a megfelelő számú tapasztalatok hiányában még nem alkalmas. Azonban bizonyos szakterületeken, megfelelő számú, dokumentált és más már elfogadott diagnosztizáló módszerekkel ellenőrzőtt tapasztalat alapján kifejezetten jó lehetőségeket vetít előre.

A mai korszerű detektorok mikrobolométerek, a sugárzásos termográfia detektorai. Anyaguk fém és a beérkező foton-energia hatására felszabaduló elektromos töltésmennyiséggel válaszolnak, mely hatására az ellenállás megváltozik. A szomatoinfra kamerája a 8-14 mikrométeres spektrumban érzékeny a hősugárzásra. Az emberi bőrfelület infravörös sugárzásának csúcsintenzitása 9-10 µm (a teljes tartomány kb. 3-16 µm). A technika műszeres alapkövetelménye mára már a minimum 110.000 pixeles érzékenység és 5.500.000 adat integrációja képpé.

Ez hőmérsékletben mérve több mint 0,05 °C differencia elkülöníthetőségét jelenti.

Mely területeken a leghatékonyabb a szomatoinfra

 •  Általános állapot felmérésére (pl.: menedzserek és sportolók szűrése)
 • Az emlő gyulladásos és tumoros elváltozásának korai felismerésére (35 év alatt is).  Lehetővé teszi az emlőrák korai felismerését, hamarabb, mint ahogy ez lehetséges lenne otthoni önvizsgálattal. Minden életkorban alkalmazható, így az a korosztály is igénybe veheti, akiknek a mammográfiás vizsgálat a kora miatt nem javasolt (35 év alatt). A rendszeres (évenkénti) emlő termográfiás vizsgálat lehetővé tesz egy korai riasztást mammográfiára, ultrahang vizsgálatra.
 • Funkcionális zavarok detektálására (pajzsmirigy alul- és túlműködés, stb.).
 • Bőrbetegségek malignitási vizsgálatára.
 • A mellkasi, illetve a hasi szervek kivetülésének pontos értékelése még hosszas további kutatások függvénye. 
 • Gyulladásos kórképek felderítésére, góckutatásra (pl.: arcüreg- homloküreg- és szájüreggyulladás, fog- és fogíny érintettség, ízületek gyulladása stb.)
 • Mozgásszervi, ízületi károsodások felderítésére (reumás fájdalmak, köszvény, izom-, ínsérülések, PCP, gerinc deformitások, sympathicus reflexdistrophia, lumboischialgia,
 •  Perifériás keringési zavar és lágyrész reumatizmus vizsgálatára (diabéteszes neuropátia, gyulladt varikozitások, mélyvénás trombózis, golf-, teniszkönyök, fibromyalgia stb.).
 • Fájdalmak hátterének tisztázására ( háti, derék stb.).

 • Neurológia: a központi idegrendszer betegségeinek perifériás következményeinek, illetve a perifériás idegrendszer zavarainak vizsgálatára (sérülés, gyulladás, neuropátia, lumboiscialgia, dermatómák, paresis

 • Rehabilitáció: nyomon követhetővé teszi terápiás beavatkozások, egyes daganatos betegségek, gyulladások, gerinc- és más ízületi problémák kezelésének eredményességét, gyógyszerek hatásosságát, sportsérülések diagnosztikáját és gyógyulását.

 • Szembetegségek felderítésére, a dioptriakülönbségekből eredő eltérő szemizom-kontrakciók felderítésére.

süti beállítások módosítása