Infrasugárzó fűtési rendszerek. Az elektromos fűtés előnyei. Sötétsugárzó termékek. Teraszfűtés. Egészség

InfraFűtés. Ház - lakás. Szolgáltatás - termék

Hogyan működik az infrafűtés?

A láthatatlan fény nyomában. Sötétsugárzók

2022. február 11. - pr marketing

infra-sotetsugarzo.jpg

Lakásunkban, házunkban az infrafűtés többféle módon valósítható meg. Kialakítható padlófűtés, sötétsugárzó használatával falfűtés (képünkön), bevethető a mennyezeti hősugárzás vagy mobil, mozgatható eszközökkel is biztosíthatjuk az otthon melegét. Mindezek a berendezések ugyanazon az elven működnek és elektromágneses hullámspektrum vörösön inneni (infravörös) tartományában sugároznak.

infrafutes-elve.jpgA készülékeket fő melegforrásként és kiegészítő fűtésként egyaránt használhatjuk, mivel a sötétsugárzóknak és infrapaneleknek igen sokrétű a felhasználási területe, és korszerű biztonsági felszereltségüknek köszönhetően így még nedves helyen, fürdőszobában is alkalmazhatók. A háztartási alkalmazáson túl használatosak a vendéglátóiparban (éttermeknél kültéri teraszfűtés), állattenyésztésben (keltetők), de találkozhatunk infratermékekkel szerelőcsarnokokban, uszodákban, télikertekben is, De nézzük, milyen fizikai elveken alapszik az infrafűtés.

Milyen elven alapul az infrasugaras fűtés?

A láthatatlan fény felfedezése

Az infrasugárzást, más néven hősugárzást vagy infravörös sugárzást William Herschel (1738 - 1822) német-angol tudós és zeneszerző, csillagász, az Uránusz bolygó felfedezője, ahogy a tankönyvekben áll: minden idők egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza.fedezte fel még 1799-ben, mégpedig a napfény fizikai tanulmányozása közben. de véletlenül. Azt feltételezte ugyanis a polihisztor tudós, hogy a hőt, amit érzékelünk, közvetlenül a napfény hordozza magában. Vagyis csak ott és csak akkor tapasztalható hőhatás, ahol fény is van. A kísérleteivel meg akarta tudni, hogy a napfény spektrumában melyik színösszetevő közvetít nagyobb hőt. Egyesével megmérte a skála egyes színtartományait. Meglepve tapasztalta, hogy a hőmérséklet egyenletesen emelkedett, ahogy a lila színtől a vörös felé haladt. Kíváncsiságától vezérelve a vörös alatti sötét tartományban is elvégezte a hőmérést, bár azt feltételezte, hogy ott lesz a legalacsonyabb a hőmérséklet, mivel ott nincs fény. Meglepetésére azonban a műszer itt mérte a legnagyobb hőintenzitást. Így a hipotézise, hogy a hőt a látható fény sugarai továbbítják a Naptól a Földre, egy pillanat alatt megdőlt, be kellett lárnia, a valódi hőközvetítő a vörös alatti tartományban található, és emberi szem számára láthatatlan. A latin infra - "alatt" kifejezést használva ennek színtartománynak az infravörös nevet adta - ma is így használjuk.

Bár a felfedezés csak 221 évvel ezelőtt történt, de maga a vele járó jelenség régóta ismert az ember számára. A Nap hőhullámai révén juttatja el a Földre éltető energiáját, sugarai áthatolnak a kozmosz ürességén és, majd az atmoszférán és felmelegíti környezetünket. Hogy ezt a felmelegítést mesterségesen is el lehet érni, ahhoz sok kutatásra és kísérletre volt szükség. Több évtizedes tudományos munka áll a mögött, hogy otthonunkban működhessen a sötétsugárzó infrafűtés, így helyettesítve a napsugárzás összes jótékony hőhatását, amelynek lényege, hogy

az elektromos árammal felmelegített tárgyak környezetükbe sugározzák a "láthatatlan fényt", így a környező tárgyak felmelegednek.

Az infrafűtő berendezése, például infrapanelek tehát az elektromos energiát konvertálják infravörös sugárzássá, amely elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel, hanem célzottan a fűtési zónában tartózkodó tárgyakat és élőlényeket, azaz közvetlenul érzékeljük melengető hatását, ezért még ha a levegő hőmérséklete 3-4 °C-kal alacsonyabb is a szokásosnál, akkor is kellemes és optimális hőérzet alakul ki a helyben tartózkodók részéről az infrafűtés hatására. A tudományos fejlődés során tett felfedezések nem minden esetben nyernek gyakorlati alkalmazást

A bejegyzés trackback címe:

https://infra.blog.hu/api/trackback/id/tr7215706186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása