Infrasugárzó fűtési rendszerek. Az elektromos fűtés előnyei. Sötétsugárzó termékek. Teraszfűtés. Egészség

InfraFűtés. Ház - lakás. Szolgáltatás - termék

Infrapanel fűtés hátrányai?

2022. október 16. - pr marketing

Az infrapanelek egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata előtt szögezzük le:

A LAKÁSOK INFRAFŰTÉSE NAGYON HATÉKONY


infrafutes-karos-hatasa.jpgEz azt jelenti, hogy az infravörös hősugárzásra elfogyasztott villamos energia cirka 90%-a a tárgyak melegítésére szolgál. A levegőt közvetlenül pedig csak 10%-a érinti. De ez is hőleadás. Mindebből következik, hogy az infratermékek közel 100%-os hatékonysággal rendelkeznek.

Az infrapanelek többségét a ház belsejében történő fűtésre tervezték, tehát közvetlenül hatnak az ott lakókra. Ennek vannak kockázatai.

Az infrafűtés hatásai az emberi szervezetre

Károsak-e vagy jótékonyak ezek az egészségügyi hatások?

A bőrre eső hosszú hullámú infravörös sugarak hatással vannak az idegreceptorokra, melegségérzetet okozva. Ennek a sugárzásnak több mint 90%-át a bőr felső rétegeiben található nedvesség nyeli el. Ez a bőr hőmérsékletének növekedését okozza.

Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a hosszúhullámú infrasugárzás nemcsak biztonságos az ember számára, hanem javítja az immunitást, beindítja számos szerv és rendszer regenerálódásának és gyógyulásának mechanizmusát. Ebben a tekintetben különösen hatékonyak a 9,6 μm hullámhosszú infravörös sugarak. Ezek a körülmények határozzák meg az infraterápia alkalmazását az orvostudományban.

Ezzel szemben a rövidhullámú infrasugaraknak teljesen más a hatásmechanizmusa az emberi testre nézve. E spektrum sugarai képesek több centiméter mélységig behatolni, ami a belső szervek felmelegedését okozza.
A besugárzás helyén a hajszálerek tágulása miatt bőrpír jelentkezhet, akár hólyagok kialakulásáig. A rövid infravörös sugarak különösen veszélyesek a látószervekre. Kiválthatják a szürkehályog kialakulását, a víz-só egyensúly megsértését, akár rohamok megjelenését.

A rövidhullámú infrasugárzás a hősokk jól ismert tünetének oka. Az agy hőmérsékletének 1 ° C-os emelkedése már a következő szindrómákat okozza:

  • szédülés;
  • hányinger;
  • fokozott szívverés;
  • sötétedés a szemekben;
  • pánikroham kialakulása.

A 2 °C-os túlmelegedés agyhártyagyulladást válthat ki.

Ismerkedjünk meg az elektromágneses sugárzás intenzitásának fogalmával. Ez a tényező a hőforrás távolságától és hőmérsékletétől függ. Az alacsony intenzitású hosszúhullámú hősugárzás fontos szerepet játszik a bolygó életének kialakulásában. Az emberi szervezetnek állandó napfényre van szüksége, mely tartalmazza ezekkel a hullámhosszakat. Így az infravörös sugárzás káros hatásait és előnyeit a hullámhossz, a távolság és az expozíciós idő határozza meg.

Hogyan kerüljük el a káros infrasugarakat?


Mivel megállapítottuk, hogy a rövidhullámú infravörös sugárzás negatív hatással van az emberi szervezetre, megtudjuk, hol leshet ránk ez a veszély. Először is ezek olyan testek, amelyek hőmérséklete meghaladja a 100 ° C-ot. Ezek a következők lehetnek.

  • Ipari sugárzóenergia-források (acélolvasztó, elektromos ívkemencék stb.) Káros hatásuk kockázatának csökkentése speciális védőruházattal, hőpajzsokkal, újabb technológiák alkalmazásával, valamint a kiszolgáló személyzet orvosi és megelőző intézkedéseivel érhető el.
  • Hagyományos fűtőtestek. A legmegbízhatóbb és bevált közülük a cserépkályha. Az általa sugárzott melegség nemcsak rendkívül kellemes, hanem gyógyító is. Sajnos a mindennapi élet ezen részlete szinte teljesen a feledés homályába merült. Le lett cserélve minden lehetséges elektromos fűtőtestre, vízradiátorra, olajkályhára, infrapaneles hősugárző fűtőtestre, sötétsugárzóra stb.
  • Lágy hosszúhullámú sugárzást bocsátanak ki azok a melegítőberendezések, amelyeknek a hőtermelő felületét hőszigetelő anyag védi, vagy a sugárzási felület hőmérséklete 100 °C alatt van. Jótékony hatással van a szervezetre.
  • A 100-110 °C feletti sugárzási felületű fűtőtestek kemény, rövidhullámú sugárzást bocsátanak ki, ami a fent leírt negatív következményekhez vezethet. A fűtőberendezés műszaki leírásában a gyártó köteles feltüntetni a készülék sugárzásának jellegét és az óvintézkedéseket.

Rövidhullámú infrasugárzók 250 fok felett


Ha egy rövidhullámú fűtőberendezés tulajdonosa lesz, kövesse a szabályokat - minél közelebb van testéhez a fűtőberendezés, annál rövidebbnek kell lennie az expozíciós idejének!

De jobb, ha a túl forró elemek helyett biztonságos mennyezeti infrapaneleket használ otthonában.

Lásd még az emberi szervezetre vonatkozó tudnivalókat:

A bejegyzés trackback címe:

https://infra.blog.hu/api/trackback/id/tr8417951824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása