Infrasugárzó fűtési rendszerek. Az elektromos fűtés előnyei. Sötétsugárzó termékek. Teraszfűtés. Egészség

InfraFűtés. Ház - lakás. Szolgáltatás - termék

A szomatoinfra. A test hősugárzása

2007. december 10. - pr marketing

szomatoinfra-sugarzas.jpgA testek infrasugárzása

Egészség és technika

A szomatoinfra vizsgálat

Fizikai és technológiai háttér

Infravörös képalkotás mint gyógyászati eljárás.

Minden test, amely hőenergiával rendelkezik, sugárzik. Adott egy olyan elektromágneses sugárzási tartomány, melyben az emberi test - mint fizikai objektum - szakadatlanul sugárzik, hőenergiát közöl környezetével, ez a sugárzás állandóan jelen van, jól lehet észlelni mérni, értékelni ezt az infravörös sugárzást. A fizika és a medicina fejlődése szinte egyszerre jutott arra a pontra a 17. században, hogy felismerték az élő szervezet hőmérsékleti és élettani összefüggéseit. Kimutatták, hogy a hőmérséklet emelkedésére a szervezetben felgyorsulnak az élettani folyamatok, míg csökkenésére relatív inaktivitást mutatnak. A láz élénkít, a fagy lebénít. Ez a kapcsolat fordítottan is igaz, magas anyagcseréjű szövetek és életfolyamatok hőt adnak le, míg exotherm folyamatok hőelvonással járnak.

A szomatoinfra módszer alapja az a fizikai törvényszerűség, hogy

minden test, melynek hőmérséklete nagyobb, mint az abszolút nulla fok, magából elektromágneses hullámokat bocsát ki.

A jelenséget hőmérsékleti sugárzásnak is nevezik, amelyet ha megvizsgálunk, azt tapasztaljuk, hogy ezen elektromágneses sugárzás legnagyobb része az infravörös tartományba esik. Ezért az infravörös sugárzást hősugárzásnak is szokták nevezni.

Az infravörös képalkotás a szervezet metabolizmusáról ad információt. Mindebből következik, hogy a többi technika kiegészítőjeként illeszkedik majd bele a diagnosztikus vizsgálatok sorába, nem pedig azok helyettesítőjeként. Ezen technika diagnózis illetve differenciáldiagnózis felállítására egyelőre a megfelelő számú tapasztalatok hiányában még nem alkalmas. Azonban bizonyos szakterületeken, megfelelő számú, dokumentált és más már elfogadott diagnosztizáló módszerekkel ellenőrzőtt tapasztalat alapján kifejezetten jó lehetőségeket vetít előre.

A mai korszerű detektorok mikrobolométerek, a sugárzásos termográfia detektorai. Anyaguk fém és a beérkező foton-energia hatására felszabaduló elektromos töltésmennyiséggel válaszolnak, mely hatására az ellenállás megváltozik. A szomatoinfra kamerája a 8-14 mikrométeres spektrumban érzékeny a hősugárzásra. Az emberi bőrfelület infravörös sugárzásának csúcsintenzitása 9-10 µm (a teljes tartomány kb. 3-16 µm). A technika műszeres alapkövetelménye mára már a minimum 110.000 pixeles érzékenység és 5.500.000 adat integrációja képpé.

Ez hőmérsékletben mérve több mint 0,05 °C differencia elkülöníthetőségét jelenti.

Mely területeken a leghatékonyabb a szomatoinfra

 •  Általános állapot felmérésére (pl.: menedzserek és sportolók szűrése)
 • Az emlő gyulladásos és tumoros elváltozásának korai felismerésére (35 év alatt is).  Lehetővé teszi az emlőrák korai felismerését, hamarabb, mint ahogy ez lehetséges lenne otthoni önvizsgálattal. Minden életkorban alkalmazható, így az a korosztály is igénybe veheti, akiknek a mammográfiás vizsgálat a kora miatt nem javasolt (35 év alatt). A rendszeres (évenkénti) emlő termográfiás vizsgálat lehetővé tesz egy korai riasztást mammográfiára, ultrahang vizsgálatra.
 • Funkcionális zavarok detektálására (pajzsmirigy alul- és túlműködés, stb.).
 • Bőrbetegségek malignitási vizsgálatára.
 • A mellkasi, illetve a hasi szervek kivetülésének pontos értékelése még hosszas további kutatások függvénye. 
 • Gyulladásos kórképek felderítésére, góckutatásra (pl.: arcüreg- homloküreg- és szájüreggyulladás, fog- és fogíny érintettség, ízületek gyulladása stb.)
 • Mozgásszervi, ízületi károsodások felderítésére (reumás fájdalmak, köszvény, izom-, ínsérülések, PCP, gerinc deformitások, sympathicus reflexdistrophia, lumboischialgia,
 •  Perifériás keringési zavar és lágyrész reumatizmus vizsgálatára (diabéteszes neuropátia, gyulladt varikozitások, mélyvénás trombózis, golf-, teniszkönyök, fibromyalgia stb.).
 • Fájdalmak hátterének tisztázására ( háti, derék stb.).

 • Neurológia: a központi idegrendszer betegségeinek perifériás következményeinek, illetve a perifériás idegrendszer zavarainak vizsgálatára (sérülés, gyulladás, neuropátia, lumboiscialgia, dermatómák, paresis

 • Rehabilitáció: nyomon követhetővé teszi terápiás beavatkozások, egyes daganatos betegségek, gyulladások, gerinc- és más ízületi problémák kezelésének eredményességét, gyógyszerek hatásosságát, sportsérülések diagnosztikáját és gyógyulását.

 • Szembetegségek felderítésére, a dioptriakülönbségekből eredő eltérő szemizom-kontrakciók felderítésére.

Olvasmány: Vannak-e az infrasugárzásnak egészségre gyakorolt hátrányai?

A bejegyzés trackback címe:

https://infra.blog.hu/api/trackback/id/tr115708164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása